Prefabrik Havuz Kimyasal Kullanımı

27 April 2020 Yayımlayan : Sermedhavuz
Yüzme Havuzu Kimyasal Kullanımı

Prefabrik Yüzme havuzları, yaz ve kış ayları boyunca bakıma ihtiyaç duyan mekânlardır. Sağlığımızı tehdit etmeyecek kaliteli ortamlarda yüzme keyfi yaşamanın yolu ise doğru bakım ve onarımdan geçmekte; bu anlamda akla gelen konulardan biri de prefabrik yüzme havuzu kimyasal kullanımı üzerine yapılması gerekenler olmaktadır.

Yüzme Havuzu Kimyasal Kullanımı
Yüzme Havuzu Kimyasal Kullanımı

Yüzme havuzlarınızın kimyasalları için doğru denge nasıl sağlanmalıdır? Bu soruya yanıt arayacağımız bu yazımızda kimyasalların kullanım şeklini ve araçlarını detaylı bir şekilde inceledik ve havuz sahiplerinin hizmetine sunduk!

Çok dikkat edilmeyen bir nokta olsa da yıl boyunca prefabrik yüzme havuzu kimyasallarının dengelenmesi son derece önemli bir iştir. Uzun bir kış döneminin ardından havuzunuzu kullanıma açarken, havuz kimyasallarınızı doğru dengelemeniz, aslında havuz kenarında yapacağınız eğlencelerin tüm yaz zamanı boyunca devam edebilmesini sağlayacaktır. Başlangıçta karışık görünse de bir havuz uzmanınız olduğunda aslında doğru kimyasalların kullanımı konusu oldukça basitleşecektir.

Dengeli Havuz Nasıl Olur?
“Dengeli havuz nasıl olur?” diye sorduğunuzu duyar gibiyiz! Dengeli bir havuzun su görünümü, hissi ve kokusu oldukça belirgin olmaktadır. Suyun dengelenip dengelenmediği konusunda işaretler verir.

Havuz suyu berrak, ipeksi bir görünüme sahip olmalı; havuz suyunda güçlü bir şekilde klor kokusu bulunmalıdır. Havuzunuz için uygulayacağınız düzenli aralıklardaki testler, havuz temizleme konusundaki kimyasal seviyelerinizi de izlemenizin anahtarı niteliğindedir. Testi, kolay ve hızlı bir şekle getirebilmek için yerel havuz mağazanıza bir su örneği gönderebilirsiniz.

Prefabrik Yüzme havuzunuzun kimyasal dengelerini sağlamak için pH 7,2 ila 7,8 değerleri arasında olmalı; toplam alkalinite seviyesi ise 80 ila 120 ppm arasında değişmelidir. Yine aynı şekilde kalsiyum sertliği 200 ila 400 pmm arası olmalı ve serbest klor 1 ila 3 arasında bulunmalıdır.

Prefabrik Havuz Kimyasalları Rehberi
Prefabrik Yüzme havuzu kimyasal kullanımı konusunda uzman firmanın tavsiye ettiği rehber takip edilmeli; havuz ihtiyaçlarına bağlı olarak gerekli temiz, dezenfekte ve steril şartlar yakalanmalıdır.

Bu konuda hazırlanmış olan ve takip edilmesi gereken prefabrik havuz ya da diğer tip havuz kimyasalları kullanma rehberi, havuz kimyasallarının dengelenmesi ve doğru kullanımı ile ilgili yol gösterici olmaktadır.

Yine bu rehbere göre kullanmanız gereken kimyasalları saptayabilmek mümkündür. Ancak genel olarak kullanılması gereken prefabrik havuz kimyasalları arasında havuz suyunu dengede tutmak için kullanılan prefabrik havuz kimyasalları bilmeniz gerekenlerdir. Bu prefabrik havuz kimyasalları 6 maddede karşınıza çıkacaktır…

1.Klor Kullanımı

Klor, prefabrik yüzme havuzu kimyasal kullanımı sırasında bir havuzu dezenfekte etmek için en sık kullanılan ve en yaygın olan kimyasal olarak karşımıza çıkar. Klor, hızlı ve kalıcı bir dezenfektan olarak etkilidir; istenmeyen kirli maddelerin güçlü bir oksitleyici durumundadır. Başka bir deyişle klor, havuzunuzu temiz, berrak ve yüzmeye elverişli şartlarda tutabilmek için her şeyi yapmaktadır.

Diğer tüm prefabrik yüzme havuzu kimyasallarına baktığımızda ise suyun klorun işini yapması için suyu ideal şartlarda tutmak için çalıştığını görürüz. Seviyeleri ise 1 ile 3 pmm arası düzenleyebilmek için düzenli biçimde klor eklenmesi gerekmektedir.

Klorlu bir prefabrik yüzme havuzu sahibi olduğunuzda havuz suyunuzun cildinize ne kadar yumuşak geldiğini, cildinizle nasıl dost olduğunu görebileceksiniz.

2.Brom Kullanımı

Yüzme havuzunuzda kullanabileceğiniz kimyasallar arasında ikinci olarak bromu ele aldık! Bromin olarak da geçen brom, klora benzemesiyle de dikkat çekmekte; yüzme havuzlarının temizleyicisi olarak görev almaktadır.

Brom kimyasalı, klora benzer ancak daha az yaygın kullanılan bir dezenfektan havuz ürünleri arasında yerini alır. Brom, iç mekanlarda ya da yüksek ısı uygulamalarında (sıcak küvetler içerisinde) klor kimyasalına göre daha kararlı işleve sahiptir.

İç mekanlarda ya da sıcak küvetler gibi yüksek ısı uygulamalarında daha kararlı bir görev üstlenen brom, ancak güneş ışığından kaynaklanan UV ışınlarına maruz kaldığı zaman klor kadar uzun süre açık havada dayanamaması ile bilinir.

3.Oksitleyicilerin Kullanımı

Prefabrik Yüzme havuzlarında gizlenen pek çok potansiyel kirletici sonucunda birçok prefabrik yüzme havuzu kullanıcısı havuzunu temiz tutabilmek adına oksitleyicilere başvurmaktadır. Klordan sonra ikinci çözüm üretici olarak karşımıza çıkar.

Klorun organik kirleticileri parçalamasına yardımcı olabilmek için potasyum monopersülfat gibi kimyasal şok tedavileri sıkça eklenebilmektedir.

En iyi sonuçları yakalayabilmek için ise oksitleyicilerin UV ışınları tarafından yok olmasını önlemek adına akşamları ya da geceleri havuzlar şok edilmelidir.

4.Siyanürik Asit Klorun Kullanımı

Prefabrik Yüzme havuzu kimyasal kullanımı konusunda bir diğer yöntem siyanürik asit klor kullanımına başvurmak olabilmekte… Siyanürik asit klor, özellikle güneş ışınlarına maruz kaldığı zaman suya yapışmak istememektedir.
Havuz temizleme kimyasalları arasında siyanürik asit klora oldukça ihtiyaç duyulur. Siyanürik asit, havuz ürünleri arasında havuzunuzda daha fazla klor tutmanızı sağlayan ve daha temiz havuz şartlarının yakalanmasını sağlayan bir kimyasaldır.

Birçok klor tableti, içerisinde siyanürik içermektedir. Ancak hem klorun aşırı derecede kullanılmasını hem de havuzunuza zarar getirmesini engellemek için prefabrik yüzme havuzunuz içerisinde çok az sayıda ya da çok fazla oranda bulunmaması önemli olmaktadır.

5.pH Arttırıcı / Azaltıcı Kullanımı

Prefabrik Yüzme havuzunuzun pH dengesini yönetebilmeniz ve prefabrik yüzme havuzu kimyasallarınızın işini yapabilmesi açısından son derece önemli bir kimyasaldır.

Çok fazla alg ya da çok fazla sayıda kimyasalınız mevcut ise havuzunuzun hassas pH değerleri dengesini kolayca sağlayabilirsiniz. Havuzunuzun pH dengesi değerlerini artırmanız gerektiği zaman ise soda külü bir kova suya karıştırılabilir ve ardından havuza takviyesi yapılabilir.

Prefabrik Yüzme havuzunuzun pH değerlerini düşürmeniz gerekli olduğu zaman ise bu noktada sodyum bisülfat ya da muriatik asit kullanılıp, pH değerinin hızla düşmesi sağlanabilmektedir.

6.Alkalinite Kullanımı

Havuzunuzda kullanacağınız alkalinite ayarlayıcıları sayesinde havuz suyunuzun pH değerlerini stabilize edebilmektesiniz. Bulanık olan havuzlar, alkalinite ayarlayıcılarının kapalı olduğu havuzlara işaret etmektedir.

Söz konusu havuzdaki alkalinite değeri, çok yüksek oranda ya da çok düşük oranda olduğunda bunu önerilen bir alkalinite ayarlayıcısı ile dengede tutmak son derece önemli bir konudur.

Havuzunuzdaki toplam alkalinite değerini artırmak için ise 100 ppm altına düşmesi durumunda havuzunuza sodyum bikarbonat eklemeniz önerilir. Muriatik asit, yine aynı şekilde bu noktada havuzunuzun suyunun toplam alkalinite değerinin düşürülmesi için kullanılmaktadır. Prefabrik Yüzme havuzu kimyasal kullanımı söz konusu olduğunda alkalinite değerlerinin dengede tutulması, prefabrik yüzme havuzunun kimyasal dengesinin de sağlanması anlamına gelecektir.

Bu noktada uzman havuz firmanızı arayabilir ve gerekli dengelemelerin uygun kimyasallarla yapılmasını, bu sayede temiz ve sağlıklı bir ortamda yüzme şansını yakalamanızı isteyebilirsiniz!

Whatsapp Danışma Hattı
Hemen Arayın !